Så har den spanska fastighetsmarknaden förändrats 2021

2021 har varit ett omvälvande år. Coronaviruspandemin har förändrat allt, inte minst fastighetsmarknaden. Detta gäller särskilt i Spanien. Det senaste året har det skett ett betydande skifte när det kommer till vad spanjorer tittar efter när de söker nytt boende.

Historiskt sett har Spanien varit en nation av lägenhetsägare. Husägare i landet bryr sig mindre om hur deras fastigheter faktiskt ser ut eftersom många föredrar att spendera sin tid ute i det vackra spanska solskenet. Man träffar sina vänner och familj på torg och kaféer, snarare än på sina ägor. 


Men det senaste året har som bekant inte varit som många andra år. Många spanjorer verkar ha fått upp ögonen för ett liv utanför staden, något som återspeglas på fastighetsmarknaden och de hus som går under klubban just nu i detta land med närmare 50 miljoner invånare.


Pandemin har inneburit att många spanjorer tillbringade mycket tid innanför hemmets fyra väggar istället för att ses på restauranger i städerna. Som ett resultat av detta tappar mindre lägenheter i städer snabbt sin attraktionskraft, där spanjorer istället börjat snegla på bostäder med mer utrymme - inte minst utomhus på balkonger, terrasser och i trädgårdar. Fastigheter på landsbygden, eller nära stranden blir mer populära eftersom många inser att en lockdown hade varit en betydligt behagligare upplevelse där jämfört med i en trång lägenhet. 


Naturligtvis kommer stadsboende alltid att vara populärt, särskilt bland unga urbana människor som uppskattar stadens puls och som kanske har sina arbetsplatser i city. Därför är det omöjligt att generalisera helt. Men det finns vissa trender som vi noterar, med många saker som spanjorer tidigare skulle ha älskat istället har tappat sin attraktionskraft. 


Här är några av de trender vi sett på den spanska fastighetsmarknaden i år:


Ökad efterfrågan på större bostäder 

Om pandemin lärde oss något, är det hur mycket vi värdesätter vårt egna utrymme. Det gäller inte minst i Spanien. Större yta att bo på var något som spanjorerna längtade mest efter under den svåra perioden. Som ett resultat har det varit en utflyttning från Spaniens två största städer till följd av den varaktiga känslan av att befinna sig i en bur under pågående lockdown. Den känslan är det många som vill slippa uppleva igen. Nästan hälften av fastigheterna i Spanien är 60 till 90 kvadratmeter stora. I Barcelona och Madrid är de ännu mindre i genomsnitt, från 60 till 75 kvadratmeter. Lägenheter av den här storleken anses inte längre vara önskvärda och många söker efter en bostad med mer yta. Skulle det bli ytterligare en lockdown vill man inte trängas på en liten yta.


Ljust och fräscht är tidens melodi

Traditionella spanska hus och lägenheter kan vara ganska mörka. Det finns många anledningar som bidrar till detta. Det kan handla om brist på fönster, ett överflöd av korridorer eller till och med för många ljusblockerande väggar. Oavsett anledning är det inte ovanligt att man måste ha lamporna tända hemma under dagen i Spanien, även om solen skiner ute. Men - tiderna förändras. Förr i tiden tänkte man kanske inte så mycket på detta men idag ses brist på ljus som en avskräckande faktor vid ett köp av en ny bostad. Detta kan mycket väl också ha utlösts av pandemin, där det var svårt att ta sig ut i friska luften och möjligheten att åtminstone kunna titta ut genom fönstren blev en viktig variabel. Med detta i åtanke är det lätt att se varför ljusare och luftigare nybyggnationer anses vara mycket mer attraktiva på den nuvarande spanska fastighetsmarknaden.


Balkonger och terrasser har blivit hårdvaluta

När pandemin är över kommer inte nödvändigtvis alla spanjorer att lämna de många höghusen som dominerar landets silhuett. Men vi vet att pandemin har fått många att förstå vikten av att ha ett eget utomhusutrymme, även om det bara är en liten terrass eller balkong. Sökfilter för balkong eller terrass används av sina användare nu mer än någonsin på spanska fastighetshemsidor likt Hemnet i Sverige. Vi ser också effekterna av detta på fastighetspriserna, där bostäder med utomhusutrymmen är betydligt dyrare än de utan. En studie utförd av Idealista fann att en terrass mycket väl kan höja priset på en fastighet i Spanien med upp till 36 procent jämfört med en liknande fastighet utan just nämnda feature.


Citypulsen lockar inte lika mycket

Som vi nämnde ovan kommer det alltid att finnas en stor efterfrågan på fastigheter i eftertraktade stadslägen. Men priset på villor i utkanten av städer har ökat mer än vad det har gjort för lägenheter sedan pandemin började, särskilt om villaområdena har goda förbindelser med staden. Många spanjorer väljer därför att flytta till utkanterna av de stora stadsområdena - på jakt efter rymd, grönska och mer frihet.Samtidigt har de alla fördelarna närheten till staden och dess attraktioner. Detta är en rejäl förändring i ett land där invånarna länge sjungit städernas lov.

No items found.